Terje
- Jeg tror sånn på viktigheten av å møte hverandre i trygghet og tillit, ekte og nære møter uten masker. Det tror jeg er noe av det viktigste her i verden.– Vi har så god peiling på fysisk helse, men kobler av den psykiske
For å kunne møte de som befinner seg mellom ingenting og mye helsehjelp, ble Råd og veiledning til. Prosjektet er ment som et lavterskel samtaletilbud for unge, basert på gjensidig tillit. Det er drevet av fagansvarlig Terje, som også er samtaleterapeut.
Av: Junie Christie
Terje Reed (32) hadde alltid hatt hjerte for mennesker som har det vondt, og vært engasjert i ideelt arbeid. Han tok dermed en bachelor i sosialt arbeid, innen barnevernspedagogikk, med videreutdannelse i psykisk helsearbeid og veiledning. Med liv og lyst var han klar for å ta fatt på arbeidslivet – eneste problem var bare at han ikke fikk jobb. Uansett hvor eller hva han søkte fikk han samme beskjed; han måtte ha mer erfaring. Det var da han fikk tilbud om arbeidstrening hos Mental Helse Ungdom, som igjen ledet til et jobbtilbud. Hans oppgave ble å utrede hvordan de kunne gå i gang med et samtaletilbud, som både skulle være lavterskel og hjelpsomt for de med for små midler og problemer for spesialhelsetjenesten. Dette ble til det vi i dag kjenner som «Råd og veiledning», med Terje som prosjektkoordinator.
– Det startet som en pilot i 2019, men etterspørselen ble raskt så stor at vi tidlig så behovet for et slikt tilbud. Vi bestemte oss dermed for å satse, og jeg kunne gå fulltid inn i prosjektet som prosjektleder og samtaleterapaut kombinert. Prosjektet er for alle som befinner seg et sted mellom ingenting og mye hjelp, der de aller fleste med psykiske vansker befinner seg. De fleste har ikke psykiske lidelser og sykdom, men normale utfordringer, som trenger støtte og veiledning. Disse mangler tilbud i helsevesenet.
Ingen ting er for smått
Hos Råd og veiledning er det ingen henvisningsplikt, det settes ikke diagnoser og er gratis. Tilbudet er ment å være noe alle har anledning til å benytte seg av, et sted man kan komme som man er og selv definere hva du trenger hjelp til. Det har blant annet fått støtte fra Oslo Kommune, noe som har gjort tilbudet til et kommunalt tilbud for osloborgere. Ting har med andre ord blitt til mens man har gått, i følge Terje.
– I starten visste vi verken hva dette skulle være eller hvilke rammer det skulle ha. Det som har vært konstant hele veien er tankegangen om at ingen ting er for smått, og at én dør inn til oss er flere dører ut. Jeg driver ikke med behandling av psykiske lidelser, jeg hjelper heller folk til å finne ut av hva de trenger selv. Det er veldig fleksibelt, som betyr at noen kommer for en enkelttime, mens andre går her lenge.
I forkant av korona foregikk timene utelukkende på Mental Helse Ungdoms kontor i Oslo, men da pandemien var et faktum måtte Terje hive seg rundt. Det ble derfor åpnet opp for videosamtaler, allerede uken etter at Oslo stengte ned. Etterspørselen etter et slikt tilbud var nå større enn noen gang, og rammene for prosjektet måtte dermed justeres. De hadde ikke lenger samme kapasitet som tidligere, og det ble behov for å raskt engasjere frivillige.
– Da dette er et tilbud med lav terskel, betyr det lav terskel både for små og store utfordringer. Det har derfor vært viktig for meg å stille høye krav til de frivillige, ikke nødvendigvis til utdannelse, men heller evne til å møte mennesker i sårbare situasjoner. De må vite hvordan man opptrer i en terapeutisk kontekst, og det må man ikke være psykolog for å klare. Dog har de frivillige så langt vært norske psykologer og psykologistudenter.
Viktigheten av møter uten masker
Fordelen ved videosamtaler var at de frivillige kunne bo hvor som helst, noe som ga mange gode kandidater. Dette gjaldt også for klientene, som plutselig kunne være fra andre steder. Pandemien visket nemlig i noen grad ut disse geografiske linjene, mye på grunn av at mange studenter i Oslo måtte flytte tilbake til hjemstedet. Behovet var stort, og de så nødvendigheten for å hjelpe alle tross beliggenhet. Likevel bygget dette opp under ett av prosjektets største utfordring; å måle effekt.
– Noen klienter kommer inn for én time og møter aldri opp igjen, mens andre går over lenger tid. Tross at dette gir oss noen brukeruttalelser, er psykisk helse er vanskelig å måle. Psykiske helseproblemer tar tid å bearbeide, og man må tåle mye motstand for de små, store øyeblikkene. Jeg har måttet lære meg at jeg ikke alltid kan bidra til de store endringene, men at jeg i det minste har sådd et frø. At den knoppen kan spire og blomstre et annet sted, gjør det greit å slippe taket.
Tross Terjes store engasjement og kompetanse, gjør det at han ikke er utdannet psykolog det tidvis ekstra utfordrende for han. Aldri møter han på skepsis fra klientene selv, men heller fra systemet rundt, som det trengs drahjelp fra. Dette mener han vitner om en skjevhet i samfunnet, der psykologi nærmest har blitt et felt utelukkende for psykologer. Når det er så mange som står uten hjelp og tilbud i dag, er det feil at fokuset skal ligge der.
– Jeg tror sånn på viktigheten av å møte hverandre i trygghet og tillit, ekte og nære møter uten masker. Det tror jeg er noe av det viktigste her i verden. Det er rart hvordan vi som samfunn har så god peiling på fysisk helse, men ofte kobler av det psykiske. For at det skal skje en forskjell her, mener jeg flere med kompetanse må få slippe til. Selv om jeg ikke har den rette tittelen, er jeg en kjempegod terapeut.
Tilbudet vil utvides
Videre håper Terje at prosjektet vokser i omfang med tiden. På denne måten vil man kunne hjelpe flere i større grad, også de med tyngre problematikk. I dag kan han bare råde dem til hvor de kan gå videre etter endt løp, da Råd og veiledning ikke har henvisningsrett. Ved å få tildelt større midler vil mulighetene for behandling vært flere, både i omfang og metode, samtidig som det gir en mer langsiktig forutsigbarhet. Dette ser det nå lyst ut for.
– Det har alltid vært mitt mål at vi som er en organisasjon som jobber for unges psykiske helse, faktisk skal ha et tilbud som hjelper til med dette. Jeg er så takknemlig for at MHU ga meg tilliten til å utforme dette prosjektet, og at det virkelig nytter. Ventelisten er alltid lang, noe som betyr at mange trenger hjelp. Vi har nå fått nye midler fra Gjensidigestiftelsen, slik at vi kan utvide og gjøre det mer tilgjengelig for flere. Det gleder vi oss veldig til!