Unge samers psykiske helse – Avsluttet
Prosjektet har kartlagt unge samers psykiske helse og sett på hvilke beskyttelsesfaktorer og risikofaktorer som spiller inn. Tiltakene vil nå ut til både ungdommer og voksne, og vil være med på å styrke samisk identitet og kultur som noe helsebringende, mangfoldig og positivt. Prosjektet ble sluttført i 2020, med en forskningsrapport som kan lastes ned gjennom lenken under.
Den samiske befolkningen har vært utsatt for store overgrep i flere århundrer. Den samiske befolkningen lever fremdeles med sosiale stigma, og noen grupper blant samene er mer utsatt enn andre. Forskning anerkjenner dette, og kan vise til at den samiske befolkningen lever med en høyere utsatthet for diskriminering og hets, med dårligere levekår som resultat. I Selvmordsforebyggende plan blant samer i Norge, Sverige og Finland påpekes det at selvmord er et stort folkehelseproblem blant verdens urfolk, og spesielt for urfolkene i Arktis.
Prosjektet har kartlagt unge samers psykiske helse og sett på hvilke beskyttelsesfaktorer og risikofaktorer som spiller inn. Forskere ved UiT og UiO har hatt ansvar for å gjennomføre den kvalitative og kvantitative kartleggingen. Informantene til kartlegging ble rekruttert ved hjelp av blant annet samiske ungdomsorganisasjoners nettverk.
Under kan du se tre videoer. Her forteller tre unge samer, fra ulike samiske områder i Norge, om sine tanker og erfaringer med prosjektet.
Ella Marie Hætta Isaksen
Hør Ella Marie Hætta Isaksen, fra nord-samisk område, dele sine tanker og erfaringer i forbindelse med prosjektet Unge Samers Psykiske Helse.
Dan-Jonas
Hør Dan-Jonas, fra sørsamisk område, sine tanker og erfaringer i forbindelse med prosjektet Unge Samers Psykiske Helse.
Ronja
Hør Ronja, fra lulesamisk område, sine tanker og erfaringer i forbindelse med prosjektet Unge Samers Psykiske Helse.