Unnskyld.
Nesten tre fjerdedeler av de som tar sitt eget liv er gutter og menn. Samtidig er 70% av de Mental Helse Ungdom kommer i kontakt med jenter. Derfor lanserer Mental Helse Ungdom ny måte å prate om mental helse.Hvorfor tar ikke gutta kontakt? Er det fordi måten vi snakker om mental helse ikke treffer? Har plassen for å være mann blitt så liten at det er bedre å holde kjeft enn å snakke?
Mental Helse Ungdom har ett budskap til unge gutter og menn:
Unnskyld, gutta!
Kommunikasjonssjef i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson, sier organisasjonen har en vei å gå for å nå ut til alle:
– Det er en uakseptabel skeivfordeling med hensyn til hvem som tar kontakt med oss. Vi kan ikke akseptere at så mange ender opp i psykiatrien, med rusproblemer, i fengsel, på gata eller i grava på grunn av problemer som kunne vært løst for lenge siden, sier han.
Dette er vår uforbeholdne unnskyldning til gutta. Til alle de som tier fordi ordene ikke finnes. Til alle de som ikke tør å åpne seg. Til alle som føler at livet er så vanskelig at døden virker som eneste utvei. For det er den ikke. Vi skal starte praten. For gutta, og for alle andre som vil være med på samtalen.
Organisasjonen leter etter 2 stykker som skal gjøre det lettere å for gutta å snakke om hvordan man har det. Med videoer til TikTok og andre plattformer er tanken å utforske hvordan samfunnet kan bli bedre til å gjøre den psykiske helsa vår bedre.
Lorentsson er tydelig på hva som kreves:
– Det er tydelig at vi må endre måten vi snakker med gutta. Vi må endre hvordan samfunnet snakker om mental helse. Og vi må gjøre det nå.
Vi ser etter noen som er modige nok til å stille de vanskelige spørsmålene, tøff nok til å tidvis gå på tvers av det samfunnet mener er sannheten og nysgjerrig på andre mennesker. Noen som er mann nok til å være ydmyk i møte med alle typer mennesker, uten å dømme.
Nysgjerrig på kontroversielle figurer
De senere årene har det vært flere kontroversielle menn som har fått store følgerskarer av unge menn. En av de mest kontroversielle er Andrew Tate som har vært fengslet i Romania og er under etterforskning for menneskesmugling.
– Det er åpenbart grunn til å være kritisk til Andrew Tate, men samtidig er det åpenbart at mye av det han sier resonnerer med mange unge gutter og menn. Derfor vil vi også se på ting som Tate og andre snakker om, for å se om det er ting som er verdt å utforske, sier Lorentsson.
Annerledes søknadsprosess
Mental Helse Ungdom er ikke spesielt opptatt av formaliteter når de ser etter de rette folka.
– CV driter vi i. Det samme gjelder utdanning og hull i CVen. Det er formidlingsevne, ydmykhet og mot til å gjøre ting som føles skummelt som er viktig. Vi skal ha to stykker, hvorav minst en skal være en mann, men vi håper at folk av andre kjønn også søker. Det er både fint og viktig med balanse, sier han.
Søknader sendes på video, enten på TikTok eller direkte til organisasjonen. Søkere oppfordres til å legge ut sin søknad på TikTok og tagge Mental Helse Ungdom, men de kan også lastes opp og sendes direkte. De vil ha oversikt i søknadsprosessen, så søkere må også sende en liten søknad gjennom Finn.no.
– Vi saumfarer TikTok for å sjekke at vi ikke misser noe, men for å være helt sikker bør søkere bruke skjemaet på Finn. Det trenger ikke være mer enn en link til videoen, men da får vi også kontaktinformasjon, noe som gjør det hele litt enklere for oss, sier Lorentsson.
Viktig støttespiller
Det er Kavlifondet som finansierer dette prosjektet, så dette hadde ikke blitt noe av uten dem, forklarer Lorentsson.
– Vi er utrolig glade for at Kavlifondet ser verdien av dette. De har et særlig engasjement for barn og unges psykiske helse, og det viser de tydelig med støtten til dette prosjektet, avslutter Lorentsson.
(På bildet: Line Toft Haaland, Adrian Lorentsson (begge fra Mental Helse Ungdom) og Guro Sundsby fra Kavlifondet da det ble klart at prosjektet fikk finansiering. Foto: Hanne Eide Andersen/Kavlifondet)
Link til stillingsannonsen: https://www.finn.no/job/parttime/ad.html?finnkode=303387938
Kontakt
Henvendelser kan rettes til kommunikasjonssjef Adrian Lorentsson på telefon 92483069 eller adrian.lorentsson@mhu.no.
Forsidebilde, foto av Katerina Holmes. Bildet er utvidet ved bruk av AI.