Politikkfølern
Stortingsvalget står for døren og nok en gang skal politikerne kvesse tungen og sanke velgere med fagre ord og fine drømmer. Men er alt drømmer, eller er det mareritt? Og er politikken de vil føre de neste fire årene noe tess for barn og unge med psykiske helseproblemer og deres pårørende?Hvis barn og unges psykiske helse er viktig for deg bør du følge med her. Vi oppsummerer partienes psykisk helse-politikk og forteller deg hvem som har praktfull politikk og hvem som praktiserer pisspreik.
Vi har vurdert partiprogrammene etter følgende kriterier:
1. Hva vi de gjøre for å forebygge?
Her snakker vi om selvmordsforebygging, psykisk helse i skolen og andre tiltak rettet mot barn og unge for å sette psykisk helse på dagsorden og gjøre det lettere å oppsøke hjelp og støtte hvis de trenger det.
2. Hva vil de gjøre for de som trenger litt hjelp?
Hva vil partiene gjøre for de som trenger hjelp og støtte i en kortere periode? Dette er tilbud som i hovedsak gis av kommunen, men også i stor grad ideelle og private aktører. Samtale med psykiatrisk sykepleier er et eksempel på tilbud som noen kommuner gir, mens Mental Helse Ungdoms treffsteder og hjelpechat er eksempler på tilbud fra ideelle og private aktører.
3. Hva vil de gjøre for de som trenger mer hjelp?
Har partiene tenkt å gjøre det samme, mer, mindre eller noe annet for de som trenger mer omfattende og langvarig hjelp? Dette er tilbud som i hovedsak gis av de statlige helseforetakene, men også i noen grad av ideelle og private aktører. Behandling i barne- og ungdomspsykiatrien (BUP), på distriktspsykiatrisk senter (DPS) eller innleggelse på sykehus er eksempler på tilbud som gis av helseforetak. Hurdalsjøen Recoverysenter som driver et medisinfritt psykiatrisk døgntilbud er et eksempel på tilbud fra ideelle og private aktører.
Arbeiderpartiet
Forebygging
Annet enn en setning om å «styrke arbeidet med å forebygge selvmord» har Arbeiderpartiet flaut lite å komme med på feltet. Ingen nullvisjon for selvmord og veldig lite om psykisk helse i skolen. Vi ønsker oss at de er tydeligere om hva de mener om psykisk helse i skolen. Vil de ha et eget fag eller vil de spre psykisk helse over flere fagområder slik andre partier vil?
Hva vi føler om Arbeiderpartiets forebygging
For de som trenger litt hjelp
Det er musikk i våre ører at Arbeiderpartiet vil lage en forpliktende opptrappingsplan for psykisk helse! Vi står naturligvis klare. Rask psykisk helsehjelp i hele landet, henvisningsrett til BUP for helsesykepleiere og en bemanningsnorm for skolehelsetjenesten er alle saker som er helt i tråd med hva Mental Helse Ungdom mener må gjøres for å løfte psykisk helsetilbudet til barn og unge.
Hva vi føler om Arbeiderpartiets politikk for de som trenger litt hjelp
For de som trenger mer hjelp
Arbeiderpartiet vil gi mer penger til sykehusene gjennom økt grunnfinansiering, noe vi ser på som positivt hvis veksten er større på psykisk helsefeltet enn i somatikken. Verken Høyre eller Arbeiderpartiet i regjering har klart å gjennomføre det etter avslutningen av opptrappingsplanen i 2009. Det er skremmende å se at Arbeiderpartiet vil ta vekk valgmulighetene til de som sliter psykisk. Helseforetakene har fortsatt ikke klart å gi gode medisinfrie behandlingstilbud, men blir nå supplert av private aktører som tilbyr behandling som mange etterspør.
Hvis du er under 26 år vil Arbeiderpartiet at du skal slippe egenandel for behandling i psykisk helsevern.
Hva vi føler om Arbeiderpartiets politikk for de som trenger mer hjelp
Hva vi føler om Arbeiderpartiets politikk
Høyre
Forebygging
Høyre ønsker å øke bruken av grønn resept og fysisk aktivitet i behandlinger der det er relevant. Om selvmordsforebygging skriver de at de vil oppdatere kompetansen på psykisk helse og selvmordsforebygging blant helsepersonell. Det er verdt å trekke frem Høyres satsing på forebygging av ensomhet som i seg selv vil ha en effekt på selvmordsforebygging. De vil utarbeide en egen handlingsplan og lage verktøy for å måle ensomhet, i tillegg til å styrke ensomhetsforskning og øke kunnskapen om tiltak som motvirker ensomhet. Et annet grep de ønsker å ta er å styrke samarbeidet mellom det offentlige, næringslivet og frivillige lag og organisasjoner for å forebygge ensomhet. Høyre vil ha en nullvisjon for selvmord, noe vi simpelthen elsker, men det må komme handling med ord. Vi venter i spenning!
Mental Helse Ungdom har i mange år jobbet for å få psykisk helse inn i skolen, og det har vi fått i form av livsmestring. Vi mener at livsmestring ikke burde være spredt over så mange ulike fagområder, men som et første skritt er vi naturligvis glade for at Høyre har lyttet til oss.
Hva vi føler om Høyres forebygging
For de som trenger litt hjelp
Høyre ser ut til å ville gjøre tjenester tilgjengelig digitalt for å kunne nå ut til flest mulig. Mange, kanskje særlig barn og unge, vil sette pris på å kunne få hjelp og oppfølging digitalt. Allikevel er det verdt å påpeke at noen responderer langt bedre på å snakke med noen ansikt til ansikt når man er fysisk i samme rom (eller går tur sammen). De vil også sørge for at alle kommuner skal ha et synlig og tilgjengelig lavterskeltilbud. Hva som menes med «synlig» og «tilgjengelig» er litt uklart. Vi liker at Høyre vil sikre lett tilgjengelig hjelp for de som opplever psykiske helseproblemer, vil utvikle helsestasjonstjenesten og sørge for at de som ikke opplever bedring i kommunalt psykisk helsevern får en ny vurdering.
Hva vi føler om Høyres politikk for de som trenger litt hjelp
For de som trenger mer hjelp
Siden 2008 har Mental Helse Ungdom krevet en ventetidsgaranti. Vi fikk den, men vi mener den er for lang. Høyres forslag om å innføre rett til vurdering og møte med fagperson innen tre uker ved henvisning til barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) eller distriktspsykiatrisk senter (DPS) er en kraftig forbedring av dagens politikk. Vi mener riktignok at man ikke skal måtte vente lenger enn 20 virkedager (fire uker) på oppstart av behandling, ikke bare på en vurdering.
Det er positivt at Høyre vil utvide ordningen «fritt behandlingsvalg», slik at pasienter står fritt til å velge behandling som for eksempel medisinfri behandling slik Recoveryakademiet og Hurdalsjøen Recoverysenter driver.
Hva vi føler om Høyres politikk for de som trenger mer hjelp
Hva vi føler om Høyres politikk
Fremskrittspartiet
Forebygging
FrP deler vår bekymring over at «stadig flere, også unge, sliter med psykiske plager og sykdom». Vi er glade for at de ønsker å styrke forebyggingsarbeidet, også gjennom skolehelsetjenesten. I tillegg ønsker de å styrke arbeidet for å forhindre selvmord, uten at de går nærmere inn på det i sitt program. Vi savner en mer robust tilnærming til forebygging av psykiske helseproblemer blant barn og unge.
Hva vi føler om Fremskrittspartiets forebygging
For de som trenger litt hjelp
Overordnet savner vi mer konkret tale fra Fremskrittspartiet. Det de skriver om psykisk helse oppleves som ganske lett og ikke helt dekkende for feltet. Allikevel peker FrP på en grunnleggende systemutfordring som Mental Helse Ungdom har pekt på i en årrekke; nemlig at riktig hjelp så tidlig som mulig – et differensiert tilbud – er avgjørende for å redusere bruk av tvang og tung medisinering i psykisk helsevern. Derfor ønsker FrP å endre finansieringssystemet slik at pengene følger pasienten. En slik ordning ville økt fleksibiliteten og valgfriheten betydelig for Mental Helse Ungdoms målgruppe, under forutsetning av at finansieringen er god nok og trer inn på et tidlig nok tidspunkt.
Fremskrittspartiet lover i sitt program å prioritere en styrking av tilbudet innen psykisk helse og sikre psykologtjenesten i kommunene, noe vi mener er helt nødvendig for å sørge for at unge mennesker får tilstrekkelig hjelp i årene som kommer.
Hva vi føler om Fremskrittspartiets politikk for de som trenger litt hjelp
For de som trenger mer hjelp
De siste tiårene har vi sett en kraftig nedbygging av sengeplasser i psykisk helsevern. Flere på psykisk helsefeltet, inkludert Mental Helse Ungdom har kritisert denne og tidligere regjeringer for det. Derfor er det oppløftende å se at FrP skriver at de vil sikre nok kapasitet i behandlingsforløpet, også nok institusjonsplasser. Hva «nok» betyr er ganske ullent og er lite forpliktende. Et mer forpliktende valgløfte er at «personer med langvarige alvorlige psykiske sykdommer skal ha anledning til å ha åpen plass på psykiatrisk institusjon», også kjent som brukerstyrte plasser.
Hva vi føler om Fremskrittspartiets politikk for de som trenger mer hjelp
Hva vi føler om Fremskrittspartiets politikk
Venstre
Forebygging
Venstre starter godt med å forplikte seg til å finansiere opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse. I tillegg går de inn for konkret selvmordsforebygging rettet mot unge, noe som er helt avgjørende for å få ned selvmordstallene i Norge.
Penger er åpenbart viktigere enn bare fagre ord. Her forplikter Venstre seg til å styrke psykisk helsefeltet ved å si vi må sikre at en større andel av helsebudsjettene brukes på psykisk helsetilbud. Vi skulle ønske de var tydeligere og mer forpliktende ved å si hvor stor økningen i andelen skal være.
Vi er spesielt glade for at Venstre vil bygge ut forebyggende tilbud til ungdom og studenter!
Hva vi føler om Venstres forebygging
For de som trenger litt hjelp
Venstre lover at man skal kunne få hjelp uten å stå på venteliste i mange måneder og vil prioritere psykisk helse i førstelinjetjenesten. De ønsker å øke legevakttjenestens kompetanse innenfor psykiatri og samtidig øke antall behandlingsplasser, spesielt for å forebygge selvmord.
De trekker særlig frem ungdom og studenter som de vil bygge ut flere behandlingstilbud for. Det er særlig viktig for en gruppe som er i en av livets mest sårbare overgangsfaser. Utover det er Venstre ganske vage i sitt program.
Hva vi føler om Venstres politikk for de som trenger litt hjelp
For de som trenger mer hjelp
Venstre lover å bygge ut flere heldøgns omsorgstilbud med tett medisinsk-psykiatrisk oppfølging for personer med omfattende behandlingsbehov for psykiske lidelser. De ønsker å gå vekk fra pakkeforløp, men det er uklart for oss hvordan de skal ivareta målsetningene i pakkeforløpene, utover behandlingsfristene. Mental Helse Ungdom er fornøyde med målsetningene i pakkeforløpene for utredning og behandling innen psykisk helse og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Målsettingene skal sikre økt brukermedvirkning og brukertilfredshet, sørge for sammenhengende og koordinerte pasientforløp, unngå unødig ventetid for utredning, behandling og oppfølging, sørge for at pasientene og pårørende tilbys likeverdige tjenester uavhengig av hvor i landet man bor og at somatisk helse og gode levevaner ivaretas bedre.
Hva vi føler om Venstres politikk for de som trenger mer hjelp
Hva vi føler om Venstres politikk
Kristelig Folkeparti
Forebygging
KrF går sterkt ut og lover at de skal prioritere tiltak og samarbeid med organisasjoner som forebygger psykiske helseutfordringer, som bidrar med tidlig innsats og som hjelper personer med å mestre hverdagen. Mental Helse Ungdom vil alltid svare på den utfordringen og hilser den velkommen! Det var KrF som sto bak opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse, så det er neppe noen overraskelse, men allikevel svært gledelig, at de lover å følge den opp økonomisk.
Selvmordsforebygging er ikke nevnt konkret i KrF sitt program, men med sin satsing på psykisk helse i skolehelsetjenesten, forebygging i skolen, intensivering av arbeidet med studenters psykiske helse og lovnad om reduksjon i ventetid så bidrar det til en god forebyggende effekt.
Hva vi føler om Kristelig Folkepartis forebygging
For de som trenger litt hjelp
Her er KrF solide. Opptrappingsplanen for barn og unges psykiske helse kommer til å ha stor effekt på de som trenger kortvarig hjelp og oppfølging. Men det skjer bare hvis det følger penger med til den, noe KrF også lover. De lover oss kortere ventetider og flere lavterskeltilbud, som for eksempel UngArena.
KrF lover en reduksjon i ventetid for behandling av psykiske lidelser, maks tre ukers ventetid for personer under 23 år, flere fontenehus og rask psykisk helsehjelp uten henvisning i hele landet.
Hva vi føler om KrFs politikk for de som trenger litt hjelp
For de som trenger mer hjelp
Litt kryptisk og uforpliktende sier Kristelig Folkeparti at de vil sikre «tilstrekkelig» finansiering til spesialisthelsetjenesten. Det vi derimot kan måle dem på er når de sier at de vil nå målsettingene med innføring av pakkeforløp innen psykisk helse og rus.
De vil øke antall stillinger i barne- og ungdomspsykiatrien, prioritere ambulante tjenester i psykisk helsevern og vil at personer som har fått behandling i psykisk helsevern skal få et godt ettervern for å sikre tilbakefall.
Hva vi føler om KrFs politikk for de som trenger mer hjelp
Hva vi føler om KrFs politikk
Miljøpartiet de Grønne
Forebygging
MDG er store på miljø, men hva med psykisk helse? Vel, skolehelsetjenesten er først ut i vår vurdering. De ønsker å innføre en bemanningsnorm (minimum antall ansatte) for helsestasjoner og skolehelsetjenesten.
Selvmord blir beskrevet som ett av våre største folkehelseproblem og MDG sier at en av de viktigste oppgavene i årene fremover er å sette tydelige mål med tilhørende tiltak for færre selvmord. De vil styrke den nasjonale handlingsplanen mot selvmord og følge opp nullvisjonen i samarbeid med fagmiljø, pårørende og brukerorganisasjoner. Vi gleder oss til å være med på jobben!
Hva vi føler om MDGs forebygging
For de som trenger litt hjelp
På et overordnet nivå ser MDG ut til å satse på tidlig psykisk helsehjelp. De vil styrke det kommunale lavterskeltilbudet for psykisk helsehjelp, helsestasjonen og skolehelsetjenesten og øke kompetansen på psykisk helse i tjenestene.
Rask intervensjon (hjelp) på et lavest mulig nivå i helsetjenesten trekkes fram som et viktig virkemiddel. Det forplikter for MDG: «De Grønnes satsning på psykisk helse innebærer forebygging, og en rask intervensjon på lavest mulig helsetjenestenivå, slik at folk med mildere plager og lidelser blir raskt friske.»
MDG vil dimensjonere opp helsetjenesten for psykiske lidelser på alle nivåer i helsevesenet,
blant annet ved å utdanne og ansette flere fagfolk og styrke fastlegeordningen.
Hva vi føler om MDGs politikk for de som trenger litt hjelp
For de som trenger mer hjelp
Den gylne regel har blitt snakket mye om i psykisk helse-politikk de siste åtte årene. Den går ut på at de statlige helseforetakene skal sørge for høyere prosentvis vekst i psykisk helsevern enn i somatikken. MDG vil sørge for at helseforetakene etterlever den, noe som er positivt om de lykkes.
De vil sørge for en smidigere overgang mellom barne- og ungdomspsykiatrien og voksenpsykiatrien. Vi savner mer konkret og forpliktende politikk på dette området.
Hva vi føler om MDGs politikk for de som trenger mer hjelp
Hva vi føler om MDGs politikk
Sosialistisk Venstreparti
Forebygging
SV vil øke bruken av grønn resept og etablere flere frisklivssentraler, noe som er positivt dersom unge mennesker med psykiske helseproblemer får tilgang til å bruke dem.
Utover det er SVs politikk på forebygging flau lesning. Selvmord blir ikke nevnt én eneste gang verken i SVs program eller på SVs nettsider.
Hva vi føler om SVs forebygging
For de som trenger litt hjelp
SV vil gi gratis psykisk helsehjelp og rusbehandling til alle under 25 år. Det betyr i praksis å fjerne egenandelen for poliklinisk behandling, fordi når du er innlagt er behandlingen allerede gratis. De vil etablere helsehus og brukerstyrte løsninger i hele landet for at innbyggere kan få helsehjelp uten henvisning og få raskere og bedre tjenester.
Sammen med å heve den lokale kompetansen på lavterskeltilbud, støttegrupper og åpne telefoner, er SVs program for de som trenger litt hjelp for psykiske helseproblemer ganske bra.
Hva vi føler om SVs politikk for de som trenger litt hjelp
For de som trenger mer hjelp
SV vil styrke sykehusøkonomien, styrke medikamentfrie tilbud, bygge ut brukerstyrte senger og øke antall psykiatriske døgnplasser nasjonalt.
Vi er bekymret for at personer som får hjelp i medisinfrie døgntilbud utenfor det offentliges regi, men på det offentliges regning, blir fratatt sine tilbud når SV sier at de vil redusere omfanget av avtaler mellom offentlige og helseforetak og private sykehus og avtalespesialister. Mental Helse Ungdom er tydelige på at helseforetak som omgår ventetidsgarantien må betale for behandling hos andre. Private aktører er en del av disse. En dogmatisk tilnærming til private tilbydere vil gå utover de mest sårbare barn og unge når tid teller aller mest.
Hva vi føler om SVs politikk for de som trenger mer hjelp
Hva vi føler om SVs politikk
Rødt
Forebygging
Utover en setning om å «styrke selvmordsforebyggende tiltak» er forebygging en tynn suppe i Rødts program. Skolehelsetjenesten og helsestasjoner nevnes som forebyggende tiltak, men det er heller lite å spore. Livsmestring i skolen eller annen forpliktende politikk klarte vi ikke å finne.
Hva vi føler om Rødts forebygging
For de som trenger litt hjelp
Rødt anerkjenner helsestasjons- og skolehelsetjenestens rolle i å gi rask hjelp for psykiske helseproblemer og lidelser. De påpeker samtidig noe Mental Helse Ungdom har vært bekymret over i lang tid, nemlig at oppgaveoverføringene til kommunene har vært større enn pengeoverføringene.
Rødt vil styrke skolehelsetjenesten og sørge for at helsesykepleier er tilgjengelig hver dag og får henvisningsrett til barne- og ungdomspsykiatrien. Vi vil særlig trekke frem Rødts satsing på psykisk helsehjelp til studenter som et viktig tiltak for unge mennesker i en sårbar livsfase.
Hva vi føler om Rødts politikk for de som trenger litt hjelp
For de som trenger mer hjelp
Rødt vil arbeide for forebyggende tiltak mot spiseforstyrrelser og at alle helseregioner skal styrke spesialkompetansen for behandling av dem. Mental Helse Ungdom er naturligvis positive til en slik styrking av tilbudet til mennesker med spiseforstyrrelser, men vil også påpeke, siden punktet finnes under Rødts kapittel om kvinnekamp, at spiseforstyrrelser også rammer gutter og menn.
Selv om Mental Helse Ungdom prinsipalt er motstandere av tvang, er vi alvorlig bekymret for Rødts ønske om å avskaffe bruken av tvang, bortsett fra i sikkerhetspsykiatrien. Et slikt grep har vidtrekkende konsekvenser der det er en stor risiko for at sikkerhetspsykiatrien blir et kvasifengsel der alle som er til fare blir lagt inn, helt uavhengig av om de er til fare for andre eller til fare for seg selv.
På samme måte som med SV, er vi bekymret for at personer som får hjelp i medisinfrie døgntilbud utenfor det offentliges regi, men på det offentliges regning, blir fratatt sine tilbud når Rødt sier at de forkaste helseforetaksloven som gir staten adgang til å kjøpe tjenester fra private aktører. Mental Helse Ungdom er tydelige på at helseforetak som omgår ventetidsgarantien må betale for behandling hos andre. Private aktører er en del av disse. En dogmatisk tilnærming til private tilbydere vil gå utover de mest sårbare barn og unge når tid teller aller mest.
Hva vi føler om Rødts politikk for de som trenger mer hjelp
Hva vi føler om Rødts politikk
Sentrum
Forebygging
Av alle partiene som stiller til valg ved årets stortingsvalg har nok Sentrum den mest robuste politikken på forebygging. Med et eget kapittel om selvmordsforebygging der de snakker om undervisningsprogram for psykisk helse i hele landet, handlingsplaner med tilhørende budsjett, program i skolen, opplæring i og et styrket helsetilbud for helseutfordringer knyttet til LHBTI er Sentrum tydelige på hvordan de vil forebygge selvmord og psykiske helseproblemer.
Sentrum lover en økonomisk forpliktende opptrappingsplan innen psykisk helse for barn, ungdom og studenter og vil sikre at alle kommuner kan tilby åpne og gratis fritidstilbud til barn og unge med et særskilt fokus på de som står utenfor annen organisert fritidsaktivitet.
Hva vi føler om Sentrums forebygging
For de som trenger litt hjelp
Sentrum tar opp flere punkter som er viktige for å sikre barn og unge hjelp på et tidlig tidspunkt. Blant annet innebærer det en styrking av skolehelsetjenesten og tilstedeværelse av helsesykepleiere og annet helse- og sosialfaglig personell. De vil sikre innsats for tverrfaglig samarbeid i barnehager og skoler for å fange opp psykisk uhelse og fremme kontakt med hjelpeapparatet på et tidlig tidspunkt, og – i likhet med flere andre partier – innføre mulighet for helsesykepleiere til å henvise til barne- og ungdomspsykiatrien.
Hva vi føler om Sentrums politikk for de som trenger litt hjelp
For de som trenger mer hjelp
Barne- og ungdomspsykiatrien skal få økte ressurser dersom Sentrum får det som de vil. Det ser ut som om partiet har brukt god tid, og langt mer plass enn enkelte andre partier, til å lytte til hva brukerorganisasjonene har hatt å si.
Her kan vi trekke frem ting som å sikre tilstrekkelig sengekapasitet, styrke barne- og ungdomspsykiatrien med flere menneskelige ressurser, utrede og evaluere samarbeidsløsninger som muliggjør dialog mellom kommuner og spesialisthelsetjenesten om barn og unge før og under henvisning til BUP og overgangsordning mellom BUP og voksenpsykiatrien.
Sentrums politikk på barn og unges psykiske helse fremstår som mer helhetlig og ambisiøs enn noe annet parti.
Hva vi føler om Sentrums politikk for de som trenger mer hjelp
Hva vi føler om Sentrums politikk
Senterpartiet
Forebygging
Senterpartiet støtter en nullvisjon for selvmord og vil sørge for at nasjonal handlingsplan for forebygging av selvmord og selvskading bli fulgt opp og finansiert. De lover å styrke forebyggende arbeid for studenters psykiske helse og tiltak mot ensomhet og vil «fokusere på forebygging og tidlig innsats både når det gjelder fysisk og psykisk helse.»
Oppsummert har Senterpartiet har ganske lite, og ganske uklar politikk når det gjelder forebygging av selvmord og psykiske lidelser blant barn og unge.
Hva vi føler om Senterpartiets forebygging
For de som trenger litt hjelp
Hvis du har behov for litt hjelp og oppfølging kan du glede deg over Senterpartiets forslag, som innebærer en opptrappingsplan for helsestasjoner, skolehelsetjeneste og andre kommunale tiltak for bedre psykisk helsehjelp. I tillegg vil de arbeide for at alle kommuner har lavterskeltilbud.
Utover det er det ikke veldig mye mer konkret, forpliktende politikk. En opptrappingsplan for lokale psykiske helsetjenester er allikevel et solid punkt som Senterpartiet skal ha ros for.
Hva vi føler om Senterpartiets politikk for de som trenger litt hjelp
For de som trenger mer hjelp
Som flere andre partier ønsker, vil Senterpartiet stoppe nedbyggingen av sengeplasser i psykisk helsevern og øke døgnkapasiteten. De lover også å trappe opp investeringer til psykisk helse slik at økningen blir større enn i somatikken. Det er uklart for oss om de mener hele psykisk helsefeltet, inkludert de kommunale tilbudene eller om de refererer til «den gylne regel» slik andre partier gjør. Det er positivt å se at de ønsker å videreutvikle distriktspsykiatriske sentra (DPS) og barne- og ungdomspsykiatrien med en tilhørende økning i sengeplasser ved DPSene.
Hva vi føler om Senterpartiets politikk for de som trenger mer hjelp
Hva vi føler om Senterpartiets politikk