Fritt behandlingsvalg må ikke skrotes!
Resolusjon fra Mental Helse Ungdoms landsmøte.I 2015 ble fritt behandlingsvalg innført, noe som ga pasienter med rett til helsehjelp rett til å velge behandlingssted, uavhengig av om hjelpen ble gitt av private eller offentlige helsetjenester. Den sittende regjeringen har nå bestemt at ordningen skal avvikles, uten noen plan for hvordan plassene skal ivaretas.
Mental Helse Ungdom mener at folk skal få hjelp når de trenger det, uavhengig av hvem som gir hjelpen. Så lenge hjelpen holder høy kvalitet, har høy grad av brukermedvirkning, er tilpasset den enkeltes behov og er gratis for den som får hjelpen, mener vi at den kan gis av både den offentlige og private helsetjenester.
Mer fleksible løsninger
Ventetider i psykisk helsevern blir ikke innfridd, og tilbudene til mennesker med psykiske helseutfordringer og lidelser er i alt for stor grad rigide og dårlig tilpasset den enkelte. En utvidelse av fritt behandlingsvalg ville kunnet bidra til mer fleksibilitet i helsevesenet for å kunne ta unna topper i behandlingsetterspørsel og drevet helt nødvendig innovasjon og utvikling på feltet.
Innovasjon og utvikling av psykiske helsetjenester har i særlig grad skjedd utenfor offentlig regi. I den offentlige helsetjenesten har medisinfrie behandlingstilbud blitt systematisk motarbeidet, mens i privat regi har det blitt opprettet og utviklet gode, evidensbaserte tjenester som unge med psykiske helseutfordringer og lidelser har stort behov for.
Livreddende nyvinning
Det mangler ikke på historier om mennesker som har opplevd fritt behandlingsvalg som helt avgjørende for at de har overlevd. Mental Helse Ungdom mener at det er et skrikende behov for nyvinninger i det psykiske helsetilbudet. Et bredere tilbud med mer innovasjon mener vi kan bidra til raskere tilfriskning, bedre tilbud og mindre tvang.
I følge faktisk.no er det ingen som vet sikkert hvor mange døgnplasser innen rus og psykiatri som vil forsvinne når fritt behandlingsvalg avvikles. De siste tiårene har tusenvis av døgnplasser forsvunnet fra psykisk helsevern. At det nå kan forsvinne hundrevis av døgnplasser er et svært alvorlig tilbakeslag for mennesker med psykiske helseutfordringer og lidelser.
Fremtidens helsevesen må legge til rette for utvikling og innovasjon der tjenestene er tilpasset menneskene, ikke mer av helsetilbud som forventer at menneskene skal tilpasse seg systemet.
Vedtatt av Mental Helse Ungdoms landsmøte, Kolbotn, den 30. oktober 2022.
Kontakt
Adrian Lorentsson |