Arbeidsavklaringspenger øker uføretrygd
Resolusjon fra Mental Helse Ungdoms landsmøte.I NOU 2021: 2, «Kompetanse, aktivitet og inntektssikring— Tiltak for økt sysselsetting» skriver utvalget at «andelen av befolkningen i alderen 18–66 år som mottar uføretrygd er betydelig høyere enn på begynnelsen av 1990-tallet. Andelen har steget noe de siste ti årene, og særlig har det vært en bekymringsfull økning blant de yngre aldersgruppene.»
Foto: Jason Goodman på Unsplash
Tidspress tvinger frem uføretrygd
En betydelig andel av tilstrømmingen til uføretrygd er unge med psykiske helseutfordringer og lidelser. Mental Helse Ungdom mener at en vesentlig driver til uføretrygd er måten arbeidsavklaringspenger er innrettet. Mange unge med psykiske helseutfordringer opplever et enormt tidspress i løpet for arbeidsavklaringspenger, noe som reduserer utsiktene til bedring, og øker sannsynligheten for at uføretrygd blir utfallet.
Videre skriver utvalget at «Utvalgets flertall foreslår et avgrenset forsøk med arbeidsorientert uføretrygd, som vil bidra til at personer med gradert uføretrygd blir mer attraktive i arbeidsmarkedet. Forsøket bør omfatte nye søkere av uføretrygd som er født etter et bestemt år, for eksempel som er 30 år eller yngre på innføringstidspunktet.»
Arbeid er en av de viktigste beskyttelsesfaktorene for den psykiske helsen vår. Alle fortjener å oppleve hvordan det er å tilhøre et godt arbeidsfellesskap, heve lønn og få karrieremuligheter. På den andre siden er det viktig at unge får god nok tid til å bli friske nok til å begynne reisen ut i arbeid eller utdanning. Dagens ordning med arbeidsavklaringspenger bidrar ikke til dette.
Nok tid
Mental Helse Ungdom er positive til et forsøk med arbeidsorientert uføretrygd, men mener en slik forsøksordning må ta utgangspunkt i å senke terskelen for denne type uføretrygd. På denne måten kan flere unge med psykiske helseutfordringer få tiden de trenger for å bli friske nok til å ta del i arbeidslivet. Regjeringens arbeid med denne ordningen må også sikre brukermedvirkning i langt større grad enn det Mental Helse Ungdom har sett til nå. Vi kan ikke utvikle flere ordninger der unges perspektiv blir ignorert eller glemt.
Vedtatt av Mental Helse Ungdoms landsmøte, Kolbotn, den 30. oktober 2022.
Pressekontakt
Adrian Lorentsson |