Vil du bli en del av vår fantastiske gjeng med frivillige?
I Mental Helse Ungdoms Hjelpechat er vi der for de som trenger noen å snakke med. En samtale kan redde noens dag, og det kan redde noens liv. Som frivillig hos oss får du gleden av å hjelpe andre og bli kjent med andre frivillige som brenner for det samme som deg.
Vi har frivillige i alle aldergrupper, fra alle yrkesgrupper, og fra alle deler av landet. Når du melder deg som frivillig vil du bli tatt inn til intervju, slik at vi kan bli litt kjent med deg.
Å være frivillig i Hjelpechatten er å være en del av et stort felleskap. Som frivillig vil du få god opplæring som gjør deg rustet til å ta imot et bredt spekter av samtaler med barn, ungdom og unge voksne, som trenger noen å snakke med. I Hjelpechatten er vi opptatt av å gi innskriverne våre trygghet og nok tid til å sette ord på det de synes er vanskelig. Ved å lytte til de som trenger det, kan vi gjøre at dagens ungdom lettere kommer gjennom hverdagen. Som frivillig sitter du aldri alene på vakt og du har alltid andre å sparre med rundt problemstillinger som dukker opp.
- Du må være 22 år eller eldre
- Du må ha egen pc, fordi vakter foregår hjemmefra
- Du må ha tilgang til et rom der du kan sitte uforstyrret og ha vakt
- For å være frivillig chatvert må du delta på minst 2 vakter per mnd (en ukedag og en helgedag)
- Vakttid er kl. 17.45-22.00 eller kl. 20.45-00:00.
Vi søker nå frivillige som har særlig mulighet til å delta på den seneste vakten kl. 20.45-00:00. - Du må sende inn politiattest for arbeid i frivillige organisasjoner
- Du må gjennomføre opplæring før du kan ha egne samtaler
- Økt kunnskap om psykisk helse, samtaleteknikk og teamarbeid
- Gleden av å jobbe med andre frivillige som brenner for å hjelpe unge som trenger noen å snakke med
- Være en del av Mental Helse Ungdoms viktige arbeid for unges psykiske helse
- Mulighet til å bygge CV
- Attest (når du er frivillig lenger enn 6 mnd)
Ofte stilte spørsmål
Som frivillig i Hjelpechatten får du en grundig opplæring. Opplæringen er modulbasert og gir deg både teoretisk og praktisk kompetanse som er nyttig ikke bare i konteksten som frivillig, men som også ruster deg til å ha meningsfulle samtaler ellers i livet.
I tillegg til opplæringen tilbyr vi jevnlige kurs innenfor ulik tematikk som er relevant for rollen som chatvert, hvor vi oppfordrer de frivillige til å delta. Både grunnopplæring, rollen som chatvert og videre kursing gir deg som frivillig muligheten til å bygge en sterkere CV.
Du trenger ingen spesiell erfaring eller kompetanse for å være frivillig i Hjelpechatten. All nødvendig opplæring vil bli gitt. Det eneste vi krever av deg er at du er et lyttende medmenneske som kan møte våre innskrivere med respekt og forståelse uavhengig av bakgrunn.
Chattens åpningstid er hver dag kl.18.00-21.00, noe som betyr at vakten som chatvert idag varer fra kl.17:45 til kl. 22:00. Vi utvider nå åpningstiden slik at en ny vakttid for chatverter blir kl. 21.00-00.00. Nå ser vi derfor etter frivillige som kan delta på vakt kl. 17.45-22.00, men søker særlig frivillige til ny vakttid kl. 21.00-00:00.
Vi setter av godt med tid etter at chatten har stengt for å kunne avslutte samtalene fullstendig og å ha en skikkelig debrief med teamet. Alle vaktene foregår hjemmefra. Det innebærer at du bruker egen datamaskin. Du trenger ikke laste ned noen programmer, men du må ha fungerende kamera og mikrofon til bruk av Teams (enten i nettleser eller i Teams-programmet, dersom du ønsker å laste ned det).
Du har en chatsamtale av gangen. Når du er på vakt sitter du sammen med et team av andre frivillige via Teams som du snakker med, og som støtter hverandre. Hvis det er noe du lurer på eller trenger hjelp til, så er det alltid noen du kan sparre med.
Målet er at vi på sikt skal kunne bli en døgnåpen chat. Vi vil derfor gradvis utvide antall dager og timer vi holder åpent, noe som gjør at vi trenger frivillige som kan stille opp til ulike tider.
Som frivillig i hjelpechatten har du to vakter i måneden. I forbindelse med utvidelse av tjenesten ønsker vi at en av disse er en helgedag (fre-søn). Her har du muligheten til å selv sette deg opp når det passer deg best.
Det er viktig at du som frivillig holder deg oppdatert på informasjon som legges ut enten i frivilligportalen eller via nyhetsbrev.
Videre forventer vi at du som representant for Mental Helse Ungdom opptrer etter våre verdier når du er på vakt. Les mer om våre verdier her.
I Hjelpechatten møter du unge og unge voksne med ulik bakgrunn og ulike ting de strever med. Det er ingenting som er for stort eller for smått å snakke om. Tjenesten er rettet ut mot unge i alderen 18-36 år som trenger noen å snakke med, men vi tar også imot samtaler fra pårørende, og andre aldersgrupper.
Som frivillig så får du en egen buddy. Dette er en erfaren frivillig, som du kan kontakte med det du lurer på eller måtte ha på hjertet. Buddyen din vil med jevne mellomrom sende deg en melding og høre hvordan det går med deg. Det er også alltids mulig å ta kontakt med de ansatte i chatten hvis det er noe du opplever som utfordrende.
Ønsker du å ta en prat med oss før du bestemmer deg?
Send en epost til hjelpechatten@mhu.no