Samhandling
En vei inn
I arbeidet med Helse Fonna-modellen, som er en nasjonal modell for samhandlingsforløp, fant en brukerundersøkelse ut at unge ønsker “én vei inn” til de ulike helsetjenestene. Én vei inn er viktig for å sikre at barn og unge får rett hjelp til rett tid, at det er en sammenheng mellom de ulike tjenestene og for at ulike fagpersoner skal kunne samarbeide om å gi et helhetlig tilbud. Ung Arena er et godt eksempel på et lavterskeltilbud som gir hurtig vei inn til hjelpeapparatet. Mental Helse Ungdom mener at hver kommune må tilby “én vei inn” med henvisningsrett og at dette må eksistere ved siden av fastlegeordningen.
Sammenslåing av tjenester til barn og unge
Mental Helse Ungdom mener oppstykkingen av hjelpen til barn og unge forhindrer god hjelp. Vi mener derfor at regjeringen må sette i gang et arbeid for utprøving og utredning av eventuelle sammenslåinger av tjenestene for å se om et nytt tjenestedesign gir bedre tjenester. En utredning av en eventuell sammenslåing må legge stor vekt på faglig kvalitet og faglig forsvarlighet. Det er helt avgjørende at barn og unge får hjelp fra personell som har riktig faglig bakgrunn for å kunne gi riktig og god hjelp.
Barnevernet
Mental Helse Ungdom anser det som svært viktig at kommunale tjenester, barnevern og spesialisthelsetjenesten samhandler bedre for å kunne yte til det beste for den enkelte. Barn og unge i barnevernets omsorg får ofte svært mangelfull behandling. Mental Helse Ungdom vet at barn og unge i barnevernets omsorg har blitt nektet behandling i BUP, fordi BUP mener at barnet har en uavklart omsorgssituasjon. Mental Helse Ungdom mener dette er kritikkverdig. Det kan ikke forekomme at barn og unge i barnevernets omsorg får et dårligere tilbud enn andre ville ha fått. Alle instansene må samhandle på en bedre måte, så ikke de unges situasjon forverrer seg.
Barnevernet er pliktet til å følge opp både barn og foreldre etter omsorgsovertakelse, men mange opplever oppfølgingen i ettertid som svært mangelfull. Mental Helse Ungdom mener at ved omsorgsovertakelse må barnevernet sørge for at barnet får den oppfølgingen de trenger i etterkant og få til et godt samarbeid med andre som følger opp barnet. Det er viktig å sørge for at barnet får tilstrekkelig informasjon om situasjonen sin og får hjelp til å håndtere de utfordringene de sitter med i etterkant.
Foreldre som blir fratatt omsorgen må få hjelp og oppfølging til å håndtere situasjonen de står i. De må bli møtt med omsorg, respekt og forståelse uavhengig av hvorfor de havnet i den situasjonen. Under en omsorgsovertakelse er både barn og foreldre i en krisesituasjon, og dermed må de få tilbud om øyeblikkelig hjelp ved behov.
Mental Helse Ungdom mener foreldre som blir fratatt omsorgen må få tilbud om kurs og/eller veiledning i hvordan de kan forbedre seg som omsorgspersoner.
Samhandling mellom somatiske og psykiske helsetjenester
Mange som oppsøker psykisk helsehjelp har behov for somatisk behandling av tilstander som er tett knyttet til de psykiske helseproblemene. Det kan dreie seg om somatisk behandling av følgetilstander av psykiske lidelser, eller psykiske helseproblemer som følge av alvorlig sykdom eller funksjonsnedsettelse.
Mental Helse Ungdom mener at somatiske og psykiske helsetjenester i større grad burde samlokaliseres. Mental Helse Ungdom ønsker også en større tverrfaglig kompetanse innenfor somatisk og psykisk helsevern, og bedre samhandling ved sammensatte symptomer.
Plan for oppfølging
Mental Helse Ungdom er sterkt kritisk til at barn og unge sendes ut av spesialisthelsetjenesten når de fremdeles har store psykiske helseproblemer.
I noen tilfeller sendes de til en kommune som ikke har noe å tilby dem. Mental Helse Ungdom mener derfor at behandling i spesialist- og kommunehelsetjenesten ikke skal kunne avsluttes uten at det eksisterer en konkret plan for oppfølging, der individets behov for trygghet blir ivaretatt. Ettervern blir i dag brukt i alt for liten grad. Alle pasienter må sikres et ettervern som gir den oppfølgingen de trenger i etterkant av et behandlingsforløp.
Mental Helse Ungdom mener at retten på ettervern bør styrkes, at ettervernet i sin helhet bør utvides samt at retten til ettervern må lovfestes i psykisk helsevernloven.