Start Praten – Avsluttet
Hvert år er det mer enn 500 mennesker i Norge som tar sitt eget liv. Blant dem er det mer enn dobbelt så mange menn som kvinner. Skal det virkelig være sånn? Og hvorfor har det blitt sånn?
Hvert år er det mer enn 500 mennesker i Norge som tar sitt eget liv. Blant dem er det mer enn dobbelt så mange menn som kvinner. Det er flere gutter en jenter som dropper ut av skolen. Det er flere menn enn kvinner som utvikler rusmisbruk og voldelig atferd. Samtidig er det færre menn som blir diagnostisert med angst og depresjon. Psykiske problemer hos menn blir ikke like lett oppdaget. De får ikke den hjelpen de trenger eller så kommer hjelpen svært sent. Skal det virkelig være sånn? Og hvorfor har det blitt sånn?
Mange unge menn snakker ikke om hvordan de har det
Forskning viser at gutter er underrepresentert blant de som blir diagnostisert med angst og depresjon. Samtidig er gutter overrepresentert blant de som tar sitt eget liv hvert år. Det er grunn til å tro at mange unge menn ikke snakker om hvordan de har det, uansett om det er smått eller stort, og at de derfor oppsøker hjelp alt for sent, eller ikke i det hele tatt.
I en spørreundersøkelse med 100 svar fra menn i alderen 15-30 år svarte mer enn halvparten at mer åpenhet rundt psykisk helse og samtaler om maskulinitet ville ha gjort det enklere for unge menn å snakke om følelsene sine. Derfor har vi laget denne filmen.
Start Praten
«Start praten» er en kortfilm der vi møter ulike unge menn og deres tanker om å være mann. Filmen skal kunne brukes av helsesykepleiere eller lærere som et verktøy i klasserommet for å diskutere tema som maskulinitetsnormer, relasjoner, skam og åpenhet. I tillegg til filmen kan du laste ned spørsmål som kan brukes for å skape refleksjon og samtaler blant elever av alle kjønn.
Hensikten med «Start praten» er å bidra til mer åpenhet og ufarliggjøre å snakke om psykisk helse for å kunne bidra til at flere oppsøker hjelp når de trenger det og å sørge for at ingen skal ha det så vanskelig at døden blir eneste utvei.